Експертите в борбата с коронавируса зорко следят кога клъстърното разпространение минава

...
Експертите в борбата с коронавируса зорко следят кога клъстърното разпространение минава
Коментари Харесай

Математикът на Щаба с мрачна прогноза: Страната потъва бавно

 Експертите в битката с ковид зорко наблюдават по кое време клъстърното разпространение минава в дифузно. Данните сочат, че репродуктивното число се повишава. 1,24 е то за страната. Увеличават се и областите, които влизат в " алената зона “. Това обобщи  пред Нова тв математикът на Националния действен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов.

За през днешния ден стойностите в София-град демонстрират повишаване до 1,60. В Пловдив – 1,26, а във Варна – 1,17. Влошава се ситуацията и в Бургас, където покачването доближава 1,97 към 7 март.

" В най-големите области виждаме, че ситуацията се утежнява. " Страната също потъва постепенно “, разяснява пред Nova проф. Витанов.

" Мотаме се към сериозната стойност. Критичната стойност се чака във вторник – сряда, когато ще трансферира 1,3 за страната “, уточни още той.

Той изясни, че въпреки всичко обстановката не е толкоз зле колкото през ноември. За утешение числата са още дребни, само че към този момент сме в трета вълна и би трябвало да сме внимателни.

Защото, по-думите на проф. Витанов, доста зле са общо 13 области от страната. Други три са с бързо утежняване на заболеваемостта. Засега единствено Търговище може да се похвали с положителни параметри на разпространяване на вируса.

Най-тревожно е ситуацията в Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен. Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се утежни бързо.

Проф. Николай Витанов уточни, че алената лампа светва след 2000 случая на инфектирани. До 5000 нещата са тревожни, само че не и ескалиращи.

На въпрос какво ще се случи, той отговори:

" Е, това към този момент зависи от нашето държание и имунизационната акция. 50 000 имунизирани натискат вълната надолу с 1% “.

Математикът напомни, че все още решението на НОЩ е ограниченията да се взимат локално по отношение на обстановката по райони. Ако обаче нещата продължат да стават зле, не е изключен и народен метод.

За скока в заболеваемостта още не може да включим заведенията, които работят единствено от няколко дни, уточни проф. Витанов. По думите му резултат от това разхлабване на ограниченията ще се види след 10 дни. Математикът призна, че обикаля и проучва държанието на хората. И това, което вижда, не го радва.

" Има малко над 20% хора, които не си ги съблюдават ограниченията. На тези 80%, които съблюдават, желая да им благодаря. И да им кажа - идват 4 седмици, които ще бъдат сложни. Спазвайте ограниченията, пазете се, тъй като заболеваемостта е висока. А тези, които не съблюдават, желая да им кажа: " Вече няма от какво да се оплаквате “, съобщи още проф. Витанов.

Той уточни, че може да вземем превес над ковид и посредством всеобща имунизация. Очаква COVID-19 да стане сезонен грип.

" Много дребна е вероятността този вирус да се утежни и да се случи нещо като испанския грип “, оптимист е въпреки всичко математикът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР